21003 Seattle Space Needle

  • Produktet fremstilles ikke længere

Fakta

  • Arkitekt: John Graham & Associates
  • Klassifikation: Observationstårn 
  • Konstruktionstype: Stålkonstruktion 
  • Pris: 4,5 mio. dollars (1962) 
  • Elevatorer: 3
  • Grundareal: 36,6 x 36,6 m 
  • Højde: 158 m
  • Beliggenhed: 400 Broad Street, Seattle, Washington, USA 
  • Materialer: Stål, beton og glas 
  • Spidstype: Lynafleder, 184 m
  • Etager: 60 
  • År: 1961-1962

Historie

Seattle Space Needle™ opfattes ofte som det altoverskyggende symbol på Seattles skyline. Bygningen blev oprindeligt opført som midtpunktet for den futuristiske verdensudstilling i 1962.

Det modige og futuristiske byggeri måtte overvinde mange forhindringer, før det blev færdiggjort. Opførelsen var betalt af private investorer, men det viste sig så vanskeligt at finde et sted til bygningen, at projektet var på nippet til at blive afblæst, da der endelig blev fundet en passende grund, kun 13 måneder før Verdensudstillingen skulle afholdes i 1962.

På grund af den snævre tidsfrist til byggeriet blev benene og observationsdelen til Seattle Space Needle samlet på forhånd i flere dele og derefter hurtigt monteret og sikret på fundamentet. For at kompensere for den store tyngde i toppen blev Space Needles tyngdepunkt bragt helt ned til jordniveau ved at forankre de tre ben til en overdimensioneret massiv betonblok på 9 meters tykkelse, svarende til vægten af den samlede overliggende konstruktion.

Tidsfristen inden verdensudstillingen blev kun lige nået, da den anden elevator ankom og blev installeret blot én dag før den store åbning.

Arkitekt

I 1959 lavede kunstneren Edward E. Carlson de første tegninger af det, der senere skulle blive Seattle Space Needle™, på en serviet på en café. Overbygningen var først inspireret af et observationstårn i Stuttgart, Tyskland, og lignede en ballon. Senere foretog arkitektfirmaet John Graham & Associates mange justeringer, før den fik sit berømte udseende som en flyvende tallerken.

Temaet for verdensudstillingen i 1962 stod helt klart i futurismens og den amerikanske optimismes tegn, og meget passende fik den tilnavnet "The Century 21 Exposition" (det 21. århundredes udstilling).” Den nåleformede bygning blev specifikt designet som en hyldest til "kapløbet om rummet" – det, som vi i dag ofte bare kalder "rumalderen.” Temaet omkring det 21. århundrede var gennemført – f.eks. blev det yderste lag maling kaldt Astronaut White (astronauthvid) til støttebenene, Orbital Olive (kredsløbs-olivengrøn) til kernen, Re-entry Red (atmosfæreglødende rød) til den øverste ring og Galaxy Gold (galaksegylden) til sol- og pagodetaget.